VPN megoldások

Az üzleti élet bonyolításához szükséges információáramlást egyre inkább olyan hálózati megoldásokkal valósítják meg, amelyek megkövetelik a biztonságos kommunikációt. A bérelt vonali összeköttetés kiépítéséhez képest jelentős költségmegtakarítást eredményezhet az a megoldás, amelyben a kommunikációt internetes kapcsolat biztosítja.

Ebben az esetben azonban gondoskodni kell arról, hogy az adatok teljes biztonságban áramolhassanak.

Szétszórt telephelyekkel rendelkező szervezetek az információ belső áramoltatását megoldhatják a beruházási költségek és a távközlési díjak minimalizálása mellett, hiszen a kommunikáció egy már meglévő hálózaton, az interneten keresztül zajlik. Ehhez minimális beruházással (Dial–up, ADSL) csatlakoztathatóak a telephelyek és igen kedvező díjszabás mellett kommunikálhatnak egymással.

A virtuális magánhálózat (Virtual Privat Network) lényege, hogy a vállalat saját hálózatát egy nyilvános hálózattal helyettesíti úgy, hogy annak privát jellegét megfelelő titkosítással oldja meg. Íly módon egy olyan virtuális hálózat jön létre, amelyben az adatok a végpontok között titkosítva, teljesen biztonságos módon áramlanak.

A VPN hálózat felépítése megoldható szoftver, illetve hardver eszközökkel is. Az alkalmazott eljárás kiválasztása függ az egyidejű felhasználók számától, a hálózaton küldeni kívánt adatmennyiségtől, valamint az elérni kívánt titkosítás szintjétől.

VPN