Informatikai biztonsági oktatás

A legjobban kidolgozott szabályzati rendszer is csak akkor képes működni, ha alkalmazzák.

A szervezetek pénzügyi, üzleti adataik jelentős hányadát már csak elektronikus módon tárolják, amelyeket az informatikai biztonság erősítésével is védeni kell. A jól kidolgozott szabályzati rendszer, eljárásrend az informatikai biztonság egyik alappillére. A szabályzatok önmagukban nem képviselnek értéket, csupán annyit, amennyi a gyakorlatban működik belőle.

A nem informatikus munkatársak, a gyakorlat ezt mondja, nem olvassák el az informatikai biztonságra vonatkozó szabályzatokat, hanem csak aláírják a megfelelő nyilatkozatot. A másik probléma akkor keletkezik, ha elolvassák a szabályzatokat, tekintettel arra, hogy ezek a szabályzatok tele vannak tűzdelve szakkifejezésekkel.

Az ITBC vállalja, hogy szervezet specifikus – a szervezet informatikai biztonsági szabályzatát és gyakorlatát figyelembe véve – kiscsoportos oktatásokat tart. A kis csoport lehetővé teszi, hogy minden munkatárs a szervezetben betöltött funkciója és felelőssége szerinti oktatást kapjon.

Az oktatás során a hallgatók megismerkednek az informatikai biztonság alapfogalmaival és céljaival, valamint a szervezetre jellemző gyakorlati szabályokkal (e-mail szabályok, látogatók kísérése).