Üzletfolytonossági és katasztrófaelhárítási terv

A vállalkozásokban/intézményekben, illetve azok környezetében bekövetkező negatív hatással járó változások (áramszünet, árvíz, tűzeset...) kihatással vannak a szervezetek életére is. Ezek az események az esetleges közvetlen anyagi káron kívül magukban hordozzák a további járulékos károk potenciálját is. (Pl. bevétel kiesés, image-vesztés, az ügyfelek bizalmának csökkenése, stb.)

Ezen károk minimalizálása érdekében fontosnak tartjuk, hogy egy vállalkozás/intézmény rendelkezzen üzletfolytonossági és katasztrófavédelmi tervvel.

A terv készítésekor figyelembe vesszük az üzleti folyamatokat, azok kritikus pontjait, valamint az informatikai folyamatokhoz kapcsolódó eszközöket. Erre alapozva készítjük el a BCP/DRP-t. A terv tartalmazza ezeket a kritikus pontokat, eszközöket, és útmutatót ad, ezek helyettesítésére, amellyel a folyamat a minimálisan szükséges szinten tovább működtethető.

A projekt végeredménye egy teljeskörű dokumentáció, mely részletesen tartalmazza, hogy különböző katasztrófának minősülő helyzetben, kinek mi a pontos teendője, kit kell értesíteni, milyen intézkedéseket, változtatásokat kell életbe léptetni ahhoz, hogy a működésben minél rövidebb legyen a szünet, egy minimálisan szükséges üzemelési szint minél hamarabb felálljon.

BCP-DRP támogatás
Az ITBC a terv elkészítésén felül igény szerint biztosítani tud:
- informatikai cold-site támogatást,
- iroda cold-site támogatást,
- a mentett adatok adathordozóinak tárolására alkalmas páncélszekrényt.

datacenter

 

 

 

 

 

 

A BCP/DRP azonban csak akkor tölti be teljes mértékben feladatát, ha egy tényleges helyzetben minden részlete működik és a kívánt eredményt hozza. Ennek ellenőrzésére szolgál az IT üzletfolytonossági audit. Vállaljuk, hogy külső szakértőként felülvizsgáljuk az üzletfolytonossági és katasztrófavédelmi tervet, értékeljük megfelelőségét, végrehajthatóságát, ha szükséges módosításokat javaslunk.